Bekijk alle berichten

Nieuwe routes: Grote routepaden

Je kent ze wel, die wit-rode, en geel-rode bordjes die je letterlijk OVERAL tegenkomt.  Dit wil zeggen dat je je op een "GR" route bevind.   Grote Routepaden vzw is in Vlaanderen ontstaan in september 1977 naar het voorbeeld van de Franse en Waalse GR (Grande Randonnée). Meer informatie over het ontstaan vind je op hun website groteroutepaden.be

Wat moet een trailrunner weten over de GR routes? 

De wit-rode bordjes zijn de traditionele grote routes en doorkruisen heel België.  Deze routes zijn onwijs lang, en zijn NIET in lusvorm.  Desalniettemin zijn ze wel interessant om een stukje van te lopen, of om jezelf eens uit te dagen met een mooie ultra.  Je komt gegarandeerd langs enkele van de mooiste plaatsen uit de regio. 

Hieronder een greep uit de volledige GR routes, je vind ze allemaal terug op trailroutes.be en natuurlijk ook op de site van groteroutepaden.

Liever in een rondje? 

Zo'n A-B traject lopen is natuurlijk heel avontuurlijk, maar praktisch is het niet. Daar sta je dan 150km van waar je je wagen hebt geparkeerd...  Daarom zijn er gelukkig ook de Streek GR routes. Deze routes zijn nog steeds onwijs lang, maar dan toch in een lusje, zodat je lekker thuis kan slapen die avond. 

Bijvoorbeeld:

Doe maar wat korter. 

Niet meteen tijd om 40 uur vrij te maken voor een loopje?  Dan kan je bij Grote Routepaden nog steeds terecht voor hun Dagstapper en Treinstapper routes.

Beide zijn geweldige routes tussen de 20km en 30km, waarin je een bepaalde streek helemaal kan ontdekken op enkele uurtjes.   

De treinstappers zijn vrij uniek in het feit dat ze van treinstation naar treinstation gaan.  Je hebt dus alle voordelen van een A-B traject, en wordt daarna mooi terug naar je startrplaats gevoerd.  Wie niet graag zit te stinken naar zweet, gels en recovery juices op de trein,  parkeert zich best aan het eindpunt, en neemt dan de trein naar de start. 

Conclusie 

Grote Route paden zijn een geweldige optie voor trailrunners om nieuwe regio's te ontdekken.  De ondergrond is misschien niet 100% onverhard, of hoogtechnische single tracks. Maar je gaat er mee op ontdekking, en je komt beloofd op plaatsen waarvan je niet wist dat ze bestonden.

Bezoek de website van Grote Route paden en geef hun wat liefde door lid te worden, of een van hun brochures of gidsen te kopen.   Wij zouden er niet op kunnen lopen als zij er niet onvoorwaardelijk voor zouden zorgen.  

Terug naar nieuws