Bekijk alle berichten

Nieuw bij trailrunnen?

Welkom bij onze trailrunning-community! Als je net begint met de sport, is het belangrijk om je goed voor te bereiden op de uitdagingen die je onderweg tegenkomt. In deze blogpost zullen we het kort hebben over hydratatie, voeding en het juiste materiaal.

Laten we beginnen met hydratatie. Het is belangrijk om genoeg water en elektrolyten binnen te krijgen tijdens het hardlopen. Trailrunning kan veel meer inspanning vragen dan bijvoorbeeld asfalt hardlopen. Het is belangrijk om voor de run te beginnen met een goed gevulde hydraterende tank, en onderweg regelmatig bij te vullen. Een gemiddeld persoon vebruikt zo'n 500ml water per uur.

Als het gaat om voeding, is het belangrijk om steeds gezonde keuzes te maken en voldoende koolhydraten, vetten en eiwitten binnen te krijgen. Probeer voeding te eten die rijk is aan voedingsstoffen en die eenvoudig te verteren is. Bijvoorbeeld een banaan of een energiereep, een paar stukken volkorenbrood met pindakaas. Probeer ook onderweg te eten, zo went je maag aan voednig in beweging. 

Wat betreft het juiste materiaal, heb je initieel niet veel nodig. Het is echter belangrijk om een goede (trailrunning) schoen te kiezen die je voeten de juiste ondersteuning geeft.  Voor persoonlijk advies kan je steeds terecht bij Trakks. Je wilt ook comfortabele kleding dragen die ademend is en vocht afvoert. Dit hoeft niet duur te zijn. Probeer je kleding te verdelen in verschillende lagen zodat je - indien nodig - dingen kan uitdoen of aandoen. Wij raden bv. één base layer aan, met daarboven een t-shirt, en als het koud is, nog een shirt met langere mouwen en/of een jasje.  Gaan lopen met één dikke trui is dus niet aangeraden.

 Een rugzak met een hydraterend systeem kan ook handig zijn als je gaat voor langere afstanden of als je in een gebied met weinig waterbronnen gaat lopen. Maar dat is in het begin nog niet aan de orde. Probeer rustig op te bouwen, en verhoog je afstand niet met meer dan 20% per week. Denk ook steeds aan je veiligheid en luister goed naar je lichaam,  je loopt vaker door verlaten gebieden en bent dus meer op jezelf uitgewezen om veilig thuis te geraken.  Maar dat zorgt dan ook juist voor alle prachtige omgevingen die trailrunning te bieden heeft.

Vergeet niet dat progressie niet rechtlijnig is, het komt in golven en dat is helemaal prima!

Nogmaals, welkom bij de trailrunning-community en veel plezier op de trails!

Terug naar nieuws